Tények az eszperantó világából

Tények az eszperantó világából

Hányan beszélnek eszperantóul?

2021. március 30. - Eszperantó

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, ami érthető, hiszen egy nyelv hasznosságára a beszélőinek száma hatással van. De hiába érthető és gyakori a kérdés, még mindig megtorpanok, amikor felteszik, ugyanis:

  1. Kit tekintünk az adott nyelv beszélőjnek? Már találkoztam olyan saját bevallása szerint "perfekt" angolul beszélővel, akinek szerintem max alapfokú nyelvvizsgája volt. Ő akkor most beszélt angolul? Ugyanígy az eszperantóval kapcsolatban is először meg kéne határozni, hogy milyen nyelvi szintről beszélünk, amikor megkérdezzük, hányan beszélik.
  2. Persze a legtöbb nyelv esetén simán meghatározzuk az anyanyelvi beszélők számát, pl: magyarul 10-15 millióan beszélnek, a nyelvet tanulók száma nem oszt, nem szoroz. Ez a módszer az eszperantóul beszélők esetén nem működik, mert
    1. nem tudjuk pontosan, hányan beszélik az eszperantót, mint az anyanyelvüket
    2. de bárhányan is vannak, a számuk nagy valószínűséggel elhanyagolható a beszélők számához képest
    3. nincs egy eszperantó-ország, egy nagy eszperantó-cenzus, ami az egész világra kiterjedne

Amit tudunk, az az, hogy Magyarországon a 2011. évi népszámlálás adatai alapján 8397-an beszéltek a saját bevallásuk alapján eszperantóul, amiből 7412-an beszélték mint anyanyelvükön kívüli nyelvet, azaz 985-en vallották magukat eszperantó-anyanyelvűeknek. Ha minden országban lenne hasonló kérdés a népszámlálás során, akkor már jobban meg tudnám válaszolni a kérdést, de sajnos ez nincs így, így a válaszom: nem tudom, hogy a világon hányan beszélnek eszperantóul.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenyekazeszperantorol.blog.hu/api/trackback/id/tr6616469508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása