Tények az eszperantó világából

Tények az eszperantó világából

Szibériai ismerőseim és az eszperantó

2021. április 20. - Eszperantó

Miért tanul meg valaki Szibéria közepén eszperantóul? Én is pont ezt kérdeztem attól a családtól, akiket egy párizsi reptéren vártam. 

A válaszuk megdöbbentett, bár elméletileg tudtam, hogy ez igenis valós helyzet: a szülők nagyon szerettek utazni és felfedezni, s szerették volna megismerni a világot, s nem csak az oroszul beszélő részét. Ezért úgy döntöttek, hogy meg kell tanulni más nyelvet is, méghozzá az angolt. Szépen be is iratkoztak angol nyelvtanfolyamra, s tanultak is gőzerővel, de tíz év után be kellett látniuk, hogy ez az út nem működik. Viszont milyen más út működhet? Keresve a megoldási lehetőségeket, rátaláltak az eszperantóra. Olvastak róla, s úgy döntöttek, belevágnak. S jó ötlet volt-e?

Szerintük: igen, hiszen azóta több országot is bejártak az eszperantót használva, megismerkedtek helyiekkel, s így kialakítottak egy igazán nemzetközi baráti hálót.

S miért vártam őket a reptéren? Mert épp volt időm, s számomra is érdekesnek tűnt a "párizsi városnézés egy szibériai családdal" program, s számukra meg ugyanez velem. Az ilyen jellegű igények összekötését az eszperantóul beszélők már jóval az internet megjelenése előtt is fontosnak tartották, ezért egy kiterjedt, s az eddigi tapasztalatom alapján megbízható hálózatot alakítottak ki, amit én nagy örömmel és megelégedettséggel használok.

A történetnek folytatása is van, későbbi utazásaim során ez a szibériai család nagyon sokat segített a jegyvásárlásban, majd vártak a vonatállomáson, de ez már egy másik bejegyzés része lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenyekazeszperantorol.blog.hu/api/trackback/id/tr6116507946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása