Tények az eszperantó világából

Tények az eszperantó világából

Boldog születésnapot Eszperantó Világszövetség!

2021. április 27. - Eszperantó

Április 28-én lesz 113 éves az Eszperantó Világszövetség. Mit is csinál egy ilyen világszövetség, s pláne ilyen hosszú ideje? 

Mivel az eszperantóul beszélők szétszórtan élnek a világban, így már az internet kora előtt is hatalmas igény mutatkozott a nemzetközi koordinációra, hogy a könyvek, zenék, szaktudás eljuthasson az eszperantóul beszélőkhöz, szerte a világban.

Mit is csinál az Eszperantó Világszövetség?*

Az Eszperantó Világszövetség minden évben megszervezi az Egyetemes Kongresszust, amelyen általában 1500–3000 ember vesz részt.**

Az Eszperantó Világszövetség könyvkiadással is foglalkozik, valamint a világ legnagyobb eszperantó könyvszolgáltatásával rendelkezik, több mint 4000 könyvvel, CD-vel és egyebekkel.

Az Eszperantó Világszövetség gondozza az egyik legnagyobb eszperantó könyvtárat s archívumot.

Az Eszperantó Világszövetség emellett fenntart egy szakértői hálózatot is a világ minden tájáról érkező képviselőkből.

Az Eszperantó Világszövetség minden évben művészeti versenyeket is rendez eszperantó nyelven, amin többek között versek, mikronovellák, novellák, esszék, gyerekkönyvek és zeneszámok is megmérettetik magukat.

Az UEA 2008-ban, az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 60. évfordulója alkalmából, az Egyesült Nemzetek Szervezetében, Genfben (az Egyesült Nemzetek Szervezetében) nemzetközi szimpóziumot szervezett: "A nyelvi jogok jelenlegi helyzete a világon". 24.) 2008 áprilisában, s más módokon is kiáll a nyelvi jogokért.

Összefoglalva, hogy mit is csinál az Eszperantó Világszövetség: nagyon szerteágazó, szinte mindent, ami az emberek közötti gördülékeny nemzetközi kommunikációhoz szükséges.

Boldog születésnapot, Eszperantó Világszövetség, s még nagyon sokáig élj, s tevékenykedj az emberekért szerte a világon!

* Az Eszperantó Világszövetség eszperantó nyelvű Wikipédia oldalán megjelenő információkat fordítottam le gyorsan az érdeklődőknek

** 2020-ban és 2021-ben virtuális kongresszust szervezett

A bejegyzés trackback címe:

https://tenyekazeszperantorol.blog.hu/api/trackback/id/tr9116514204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása