Tények az eszperantó világából

Tények az eszperantó világából

Rendőrség napja és az eszperantó

2021. április 24. - Eszperantó

Ma, április 24-én ünnepeljük a rendőrség napját. Hogy egy szigorúan csak az eszperantó nyelvvel és kultúrával foglalkozó blog miért emlékezik meg erről a jeles napról, kérdéses lehet. Talán az eszperantó miatt lett volna lehetőségem megismerni a rendőrség működését belülről? Nem, szerencsére ilyenről szó sincs, hanem a nemzetközi rendőrszövetség és az eszperantó kapcsolata adta az okot mai blogbejegyzésemhez.

Ugyanis a nemzetközi rendőrszövetség jelmondata egy eszperantó mottó: "Servo per Amikeco" (Barátsággal szolgáltatni) mely több mint 63 ország közel félmillió rendőre (tagja) számára jelenti a nemzetközi barátságot, összefogást. Pontosan a nemzetköziséget és az egész világon átívelő együttműködést, barátságot kívánta a szövetség alapítója az emblémával kifejezni, ezért jelenik meg benne a földgömb, babérlevél s mottó - eszperantóul.

Bonan tagon de la polico al ĉiuj policanoj kaj al ĉiuj! (magyarul: Jó rendőrség napját minden rendőrnek s mindenkinek!)

A bejegyzés trackback címe:

https://tenyekazeszperantorol.blog.hu/api/trackback/id/tr2916469446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása