Tények az eszperantó világából

Tények az eszperantó világából

Kik, hol és mire használják az eszperantót?

2021. május 04. - Eszperantó

Szombati blogbejegyzésem több olyan kérdést is kapott, amik nagyobb érdeklődésre is számot tarthatnak, így blogbejegyzés formájában (is) válaszolok.


Kik használják az eszperantót?

Nagyrészt olyan emberek használják az eszperantót, akik valamiért megtanulták a nyelvet, mivel az eszperantó anyanyelvűek közössége meglehetősen kicsi, pár ezer főt számlál. 

Hol használják az eszperantót?

A világ legalább 120 országában, illetve az interneten. Az internetes statisztikák alapján a 15-50. leggyakrabban használt nyelvek egyike. Amikor épp nincs pandémiás helyzet, akkor pedig évente több száz nemzetközi eszperantó találkozón lehet eszperantóul élvezni az életet.

Mire használják az eszperantót?

Hát, sok mindenre, mint minden nyelvet. Van aki munkára, van, aki üzletelésre, van, aki szerelemre, van, aki utazásra, van, aki tudományos vitára, van, aki veszekedésre, van, aki költészetre, van, aki meditálásra, van, aki zenére, van, aki éjszakai filozófikus beszélgetésre, van, aki kocsmázásra, van, aki gyereknevelésre, van, aki politikai vitára, stb

Itt például lehet látni egy bizonyos csetprogramban az eszperantó szobákat: https://telegramo.org . Van itt minden, receptektől kezdve társasjátékokon, vallásokon keresztül a macskákig, mindenki találhat az érdeklődési körének megfelelő szobát. S ez csak egy applikáció a sok közül.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenyekazeszperantorol.blog.hu/api/trackback/id/tr816522414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása