Tények az eszperantó világából

Tények az eszperantó világából

Hírek és analízisek a nagyvilágból - eszperantóul

2021. május 13. - Eszperantó

Kommentelőim kérdezték, hogy vajon lehet-e, s ha igen, hol, híreket eszperantóul a nagyvilágból. Meg is adtam néhány linket (esperanto.cri.cn , eo.mondediplo.com , pola-retradio.org/novajoj-2/ , eo.globalvoices.org), ahol ezt megtehetik, de a kedvencemről még nem meséltem: ez a Monato nevű újság, amit 1979-ban alapítottak, s most már a nyomtatott mellett elektronikus verzióban is elő lehet fizetni rá.

Mitől olyan különleges ez az újság? 

Először is, ebben az újságban a hírek az egész világból és az egész világnak szólnak: mindenki, minden újságíró a saját országáról, az ottani fontos hírekről ír, úgy, hogy az az olvasóközönségnek (65 országból az egész világon) befogadható legyen.

Például tudták, hogy Japánban a 2019-ben lemondott császár 30 évét csak az elvesztegetett évtizedeknek hívják? Vagy hát ugyanúgy, mint mi Magyarországon, Koreában is sokan és sokat híztak a járvány ideje alatt? De persze nem csak ebből a – még mindig nem igazán barátságot ápoló – két ázsiai országból vannak hírek a mostani számban, hanem beszélnek még a Visegrádi négyekről is, hiszen idén lettünk 30 évesek. Gratula nekünk, s gratula a 42 éves Monato újságnak!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://tenyekazeszperantorol.blog.hu/api/trackback/id/tr8416552530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása